Klusmeester - maakt uw huis

Klusmeester worden in de praktijk

De beste ondernemers hebben allemaal ervaren coaches

We hebben allemaal wel eens een succesverhaal gehoord of gelezen van regionale, landelijke of wereldbrede bedrijven. Hoe succesvol men ook is en hoe prachtig alles op dat moment is. Al die bedrijven hebben allemaal één ding gemeen: ooit zijn ze allemaal begonnen als pionier. Soms tegen alle adviezen en stromen in. Maar door te geloven in zichzelf en in het doel lukte het om uiteindelijke na misschien wel vele jaren van hard werken om zover te komen. Met trots hangt in de hal van een mooi en indrukwekkend pand een foto van de oprichter/initiatiefnemer. Op vele bijeenkomsten wordt de medewerkers voorgehouden dat het dankzij de moed en het doorzettingsvermogen van de oprichter allemaal zover is gekomen.
Wat je ook heel veel ziet is dat naast het doorzettingsvermogen van de oprichter er altijd wel ergens een coach aanwezig was. Die stond de persoon in alle gevallen bij en gaf gevraagd en ongevraagd advies.
Wat voor grote ondernemers geldt, geldt ook voor kleine ondernemers en zelfs voor klusondernemers die helemaal alleen zijn en eigenlijk allemaal ieder voor zich het ondernemerswiel uit moeten vinden.
Er kiezen ook in toenemende mate meer starters, maar ook bestaande ondernemers om zich aan te sluiten in een netwerk. Plotseling hebben ze vier ondernemerswielen om de ondernemerskar rijdbaar te hebben.

Onderstaand vertellen een aantal ervaren en net gestarte Klusmeesters hun totaal verschillende ervaringen.

Ondernemersroute


Klusmeester Erik SpiekermannKlusmeester Erik Spiekermann uit Nijkerk had ‘rijangst’, hij zegt daarover:
“Het hield me al jaren bezig om zelfstandig verder te gaan. Toch kwam het er niet van. Ik maakte me geen zorgen over mijn vakmanschap. Wel zag ik als een berg op tegen alle zaken die een ondernemer nu eenmaal op zijn weg vindt. Eigenlijk was ik op zoek naar een ondernemers-routeplanner.
Toen ik in contact kwam met de mensen van Klusmeester, bleek al spoedig dat zij me niet alleen een merk konden bieden; zij zijn de meerijders in de onderneming. Zij zitten als het ware op de bijrijderstoel en zetten de hele te rijden ondernemersroute voor me uit. Geruststellende gedachte is, dat ik toch geheel zelfstandig ben, maar er niet alleen voor sta. Dat scheelt mij zoveel werk, dat ik me volledig kan concentreren op het uitvoeren van opdrachten. Zo heb ik inmiddels dus twee routeplanners…”
 

 

Ondernemersnetwerk

Klusmeester John BuntIn de driehoek Leiden, Den Haag en Zoetermeer werkt een aantal Klusmeesters zeer nauw met elkaar samen. Zij zien dat er veranderingen in de markt optreden. Klusmeester John Bunt constateert:
“Als je al een tijdje actief bent in het vak en ook als zelfstandig klusbedrijf, merk je dat het karakter van de klussen gaat veranderen. In het begin was je vooral druk met het kleine onderhoudswerk. Nu richt men zich in grotere mate op wooncomfort. Mede daardoor werden in de loop van de tijd de opdrachten gevarieerder en vooral groter. En die aspecten zijn geen punt als je met elkaar een ondernemersnetwerk hebt opgebouwd. Ik werk regelmatig samen met collega Klusmeesters, zoals Bart van Dort, Cas Pape en Jan Toetenel. Zo kunnen we grotere opdrachten aan en nagenoeg alle soorten werkzaamheden in eigen beheer uitvoeren. Soms zijn daar opdrachten bij die je niet zou verwachten, zoals het ombouwen van kantoorunits tot klaslokaal, het compleet vervangen van een dak van een gedeelte van een gebouw. Recentelijk verbouwden we nog een grote zolderverdieping tot een woonruimte. Daar kwamen onder andere een hele batterij luxe Velux dakramen aan te pas. Het is goed om zeer vakkundige, klantvriendelijke en vooral meedenkende collega’s te hebben. We hebben overigens nog meer behoefte aan dergelijke collega’s om ons ondernemersnetwerk verder uit te bouwen en dat alles in het belang van de klanten.”

 

Ondernemersdrang

Klusmeester Hans van Gils

“Al tijdens het uitvoeren van werkzaamheden als werknemer in de bouw en elektrotechniek, merkte ik, dat ik niet zomaar wat uitvoerde. Ik wilde altijd al iets meer weten en ook doen om het klanten naar de zin te maken. Door mijn leidinggevende functie was het normaal dat ik in het belang van de klant en de werkgever verder dacht dan dat wat er op papier stond. Daardoor behandelde ik de opdrachten op een totaal andere en voor mij inspirerende manier. Na al die jaren werkervaring stelde ik mezelf de vraag: waarom zou ik dat ook niet binnen een eigen bedrijf kunnen doen? En zo was er maar een klein duwtje nodig om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel met een eigen bedrijf, “ aldus geeft Klusmeester Hans van Gils antwoord op de vraag waarom hij zelfstandig is geworden.

Aan de zelfstandigheid van Hans gingen ruim 20 jaren werkervaring vooraf in de bouw en elektrotechniek. Geen ondoordachte sprong in het ongewisse. Ruim 14 jaar werkte hij als projectleider/manager bij een elektrotechnisch bedrijf. Hij heeft veel ervaring in het maken van complete calculaties van installaties. Hij verzorgde de coördinatie met de opdrachtgever, rapporteerde de voortgang van de werkzaamheden en zorgde voor een goede werkvoorbereiding. Het doel was duidelijk: er voor zorgen dat de klanten helemaal tevreden waren over de uitgevoerde opdracht.
“Dit alles heeft me er uiteindelijk toe bewogen mijn kennis en ervaring te bundelen in dat eigen bedrijf. Met mijn bouwkundige-  en elektrotechnische opleiding in combinatie met mijn specialisatie in diverse installaties, ruime kennis en ervaring in de branche heb ik van mijn hobby, klussen, mijn beroep kunnen maken.
Dat ik het uiteindelijk niet helemaal alleen wilde doen, was omdat ik:

  • behoefte had aan een brede ondersteuning vanuit een organisatie (Klusmeester BV) in het opstellen van degelijk bedrijfsplan,
  • gebruik wilde maken van praktijkgerichte cursussen en workshops,
  • indien nodig hulp kan krijgen bij juridische, boekhoudkundige en marketingtechnische zaken
  • graag mijn ideeën leg naast die van een door de praktijk gevormde adviseur,
  • me geheel kan concentreren op het inhoudelijke werk,
  • ook de hulp kan inroepen van collega Klusmeesters bij te grote klussen
  • technische kennis en ervaringen uitwisselen met collega’s

Maar eerlijk gezegd zat de ondernemersdrang er altijd al een beetje in. Ik voel me nu als een vis in het water.”

Ondernemersvrijheid

Klusmeester Theo DerksEén van de belangrijkste redenen om zelfstandig te worden is de vrijheid die daarbij hoort. “Toch”, zo voegt Klusmeester Theo Derks er snel aan toe: “Toch is het geen totale vrijheid, want je gaat verplichtingen aan met klanten om opdrachten uit te voeren en dat moet in de gestelde tijd gebeuren op een hoog kwaliteitsniveau. Maar die vrijheid voelt als een prettige jas. Je bent niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld een werkgever. Mijn ervaring is, dat je als werknemer nooit volledig je eigen inzichten en ideeën in kan zetten om opdrachten echt naar volle tevredenheid te kunnen uitvoeren. Nu kan ik werken zoals ik vind dat het hoort. Ik beloof zaken die ik helemaal kan waarmaken en nakomen. Ook het voorbereiden, plannen en uitvoeren van iedere klus kan ik nu voor de volle 100% zelf doen en dat geeft iedere dag weer een tevreden gevoel.
Het was bij mij niet een overhaaste beslissing om zelfstandig te worden. Tijdens de startfase heb ik ruim de tijd genomen om mijn bedrijf goed op de rit te zetten en alles in orde te krijgen tot en met het inrichten van de bus. Ook daarbij stond niemand mij op de vingers te kijken. De adviseurs van Klusmeester weten dat vrijheid een kostbaar goed is en zij zullen je daarom nooit adviezen geven die niet haalbaar zijn of die indruisen tegen die ondernemersvrijheid. Ze hebben me eerder geholpen om nog eerder van die vrijheid te kunnen profiteren.”
Theo heeft een vliegende start mogen ervaren. Door zijn duidelijke visie over het uitvoeren van opdrachten heeft hij binnen korte tijd een volle tot zeer volle agenda. Nu al zijn klanten van hem bezig met werving van nieuwe opdrachten bij anderen. Dat geeft een ongekende luxe. Als dat geen ondernemersvrijheid is?Ben je ondernemend, vakkundig en nieuwsgierig genoeg om te onderzoeken of je in ons succes wilt delen, lees dan verder en ontdek hoe je met je eigen klussenbedrijf samen met ons aan de slag kan gaan. Lees verder>>>